Faktaboks

  • Klassetrin: 1. - 3. klasse
  • Fag: Kristendom og dansk 
  • Periode: september - november
  • Antal lektioner: 8 - 10 lektioner
  • OBS! Tilmeldingsfrist: 15. august 2021

Tilmelding til projektet kan ske her

Et projekt om etisk undren

Den gyldne regel

 

- hvad sker der når moralen helt bliver sat ud af spil...?

Hvad er god adfærd? Hvad er dårlig adfærd? Hvad sker der, når vi henholdsvis behandler hinanden godt eller skidt? Betyder det noget, hvordan man siger undskyld til et andet menneske, og hvorfor er det vigtigt at have regler?

Det er alle spørgsmål, der kredser om etik og moral og om, hvordan mennesker bedst muligt kan leve sammen. Mange religioner og filosoffer har givet bud på, hvordan mennesker bedst muligt kan leve sammen. Det kan for eksempel være ved at opstille regler for, hvordan man skal opføre sig og vise omsorg for andre.

I Bibelen står der, at Jesus siger: “Alt, hvad I vil, at mennesker skal gøre mod jer, det skal I også gøre mod dem.” Dette udsagn kaldes ’Den gyldne regel’ og er omdrejningspunktet for dette projekt. Eleverne skal stifte bekendtskab med forskellige bibelske tekster, der alle beskæftiger sig med etik, og de skal høre amoralske fabler, hvor dyrene på ingen måde udviser en moralsk adfærd. Eleverne bliver udfordret til at undersøge, hvad det betyder for en fortælling, når moralen helt bliver sat ud af spillet.

Undersøgelse og leg
Gennem forskellige aktiviteter skal eleverne sammen filosofere over og gå på opdagelse i forskellige etiske begreber og forskellige måder, som mennesker kan være sammen på, for derigennem at blive mere opmærksomme på det ansvar, vi som mennesker har for hinanden og den verden vi lever i. På godt og ondt.

Differentieret
Undervisningsmaterialet er differentieret i øvelser, der går fra 1 til 4 klasse. Dermed kan den enkelte lærer
vælge de aktiviteter, som er mest velegnet for klassen.

 

Tilmeldte lærere modtager:

  • Lærervejledning med baggrundsstof, forslag til undervisningsplan og differentierede elevopgaver
  • Adgang til hjemmeside med bl.a. billeder og oplæsning af tekster
  • Plakat til ophæng i klassen