Faktaboks

  • Klassetrin: 7. - 10. klasse
  • Fag: Kristendom og dansk 
  • Periode: hele året
  • Antal lektioner: 5
  • Kirkebesøg

Tilmelding kan også ske her

Jesus og Lyngvild 

 

– kunst, der deler vandene

Dette projekt tager afsæt i de meget omdiskuterede billeder af Jim Lyngvild med bibelske motiver, der blev hængt op i Faaborg Kirke i sommeren 2020.

Billederne blev genstand for megen debat, og i dette projekt skal eleverne blive fortrolige med de forlæg, som Jim Lyng vild arbejde ud fra – nemlig de bibelske fortællinger fra både Det Gamle Testamente og Det Nye Testamente.

Eleverne skal analysere sammenhængen mellem bibeltekst og billede og skal selv prøve at parafrasere bibelteksterne.

I et kirkebesøg kommer eleverne til at høre om, hvad en kirke er for et rum, og hvilke begivenheder og situationer, den danner ramme om. Hvad skal kirken kunne i disse sammenhænge? 

Ved kirkebesøget møder eleverne også Jim Lyngvilds billeder i stort format, så de kan fornemme, hvilken plads de kan have eller ikke have i kirkerummet.

Tilbage på skolen skal eleverne arbejde som et fiktivt menighedsråd og på baggrund af en række udsagn tage en endelig beslutning om brugen af Jim Lyngvilds billeder som kirkekunst.

Der er mulighed for at eleverne ser dukketeaterforestillingen Altar Pieces med efterfølgende samtale bagefter. Begrænset antal pladser.

Altar Pieces

Hvad sker der egentlig på et alter, når der ikke er gudstjeneste? - eller når kirken er lukket? Et visuelt og ordløst digt, hvor figurer vækkes til live med animationsteaterets virkemidler og giver kristendommen, kirken og deres kerneværdier et kærligt spark bagi, som indbyder til en efterfølgende diskussion og samtale.

Dukkespilleren klædt ud som præst gør klar til en kort ceremoni på et lille alter med 3 figurer: En snusket gammel drukkenbolt, en stenbuste af en biskop og Jesus på korset. Een efter een vækkes figurerne på altret til live. Drukkenbolten, som har fundet ly i kirken vågner kortvarigt op og forsøger at tømme øldåserne for de sidste dråber. Da han snorkende er faldet i søvn igen begynder den gamle stenbuste at røre på sig. Med stort besvær vralter den frem for at prædike mod alt og alle inklusiv drukkebolten. Al den larm får Jesus til vågne op. Han ryster på hovedet af biskoppens prædiken og kort efter eksploderer stenbusten og ud af den klatrer et lille rødt væsen, som klamrer sig til en øldåse. Det lille væsen løber skrigende sin vej. Jesus betragter resterne af stenbusten, drukkenbolten og publikum – og giver sig derpå til at strække 1 arm ad gangen, derefter benene og tilsidst får hofterne også lige 1 vrid eller 2. Med et stort suk betragter han publikum, drukkenbolten og stenbusten igen og lader sin krop hænge tungt og slapt på korset på igen.

Opført:
Figurteaterfestival – 25 years with Levende Dukker (Norge), Folded Feather’s Twisted Variety (Little Angel Theatre - London), 3K cabaret (London),The Downstairs Cabaret (Vesterbro kulturhus),?erninsky Loutkofest (Tjekkiet), Žižkovska Loutká (Prag),Festival Aurillac (Frankring)
Længde: 5-6 min 
Sprog: Universelt - non-verbalt
Scenograf, dukkemager og dukkespiller: Ida Marie Tjalve 
Instruktør: Caroline Astell-Burt