Faktaboks

  • Klassetrin: 4. - 6. klasse
  • Fag: Kristendom og dansk, evt historie ift lokalhistorie
  • Periode: 
  • Antal lektioner: 6 - 8 lektioner
  • Tilmeldingsfrist: 15. august 
  • Lærerkursus med Lars Rømer på CFU

Tilmelding til projektet kan ske her

De underjordiske- vandringer ud fra folkefortællinger på Bornholm

I dette projekt føres eleverne gennem folkefortællinger om de underjordiske, til et andet landkort over Bornholm end det de normalt kender til.

Da arkæologer på Bornholm har ledt efter endnu uopdagede gravhøje og vigtige steder, fandt de ud af at de ældre bornholmere havde en stor viden og kunne pege meget præcist på hvor der ville være en gravplads at finde. Det er nemlig altid på steder hvor det myldrer med de underjordiske, højfolket.

Om højfolket ifølge folkefortællingen er vores forfædre eller en slags troldtøj, det er usikkert. men sikkert er det at de er vigtige på Bornholm og at de har levet omkring og iblandt menneskerne som en levende fortælling på hele øen.

De underjordiske er små, men ligner mennesker. Det er kun de få der kan se de underjordiske. Det fortælles at man skal være i familie med dem. De underjordiske bor i gravjhøjene og spiller musik og danser. De holder bryllupsfest og er meget nysgerrige og går gerne usynlige ind og smager på diverse lækkerier når der holdes gilde. De underjordiske kan bruge redskaber og hjælpe med høsten, men kan ikke selv reparere redskaberne, så der vil de gerne have menneskenes hjælp.Deres kendetegn er en rød hue, det har de alle på. Får man selv sådan en på, bliver man usynlig for mennesker, men kan se de underjordiske.De er glade for at drille og være omkring, men graver man jord væk fra deres høje, er straffen hård med sygdom og død.

Eleverne arbejder med folkefortællingerne om de underjordiske og skal herefter ud at vandre ture som knytter sig til fortællinger om de underjordiske.

Bornholms museum har lavet en hjemmeside underjordiske.dk hvor man finder kort og fortællinger. Et spændende forløb i det stedbundne læringsrum på vores skønne ø.